Literárny klub Omega je neformálne združenie literárnych tvorcov a priaznivcov literatúry
pôsobí pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne.

6. februára 2017

Februárové stretnutie (2017)

Prezentácia novej kniha Jána Beňa

Literárny klub Omega pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne a Miestny odbor Matice slovenskej v Trenčíne privítali vo štvrtok druhého februára spisovateľa Jána Beňa s jeho najnovšou knihou Stratená romanca.

Rodák zo Slatinky je plodným autorom literatúry pre deti, mládež i dospelých. Medzi členmi klubu a priaznivcami písaného slova bol aj v máji minulého roku, keď sme vyprevadili medzi čitateľov dve knihy: pre mládež knižku Timotej a pradedo, pre dospelých román Život s kufrom


Okrem kníh je Ján Beňo autorom televíznych a rozhlasových hier pre deti. Po roku 1989 sa venoval aj literárnokritickej, fejtónovej a kultúrnopolitickej tvorbe – výber z nej vyšiel v knihe Na svoj národ nedám dopustiť. Okrem toho prekladal z ruštiny (V. Rasputina, V. Bykova). Jeho tvorbu najvýstižnejšie charakterizuje slovo pracovitosť.

Pri čítaní kníh Jána Beňa sa dokážete vrátiť do detských či študentských čias a spomínať na mladosť, rodisko, rodičov a starých rodičov... Môžete porovnávať, prípadne stotožniť sa. V tomto duchu sa niesli aj otázky a diskusia prítomných.

Na stretnutí sme privítali okrem iných spisovateľa Rudolfa Dobiáša, predsedníčku odbočky Spolku slovenských spisovateľov v Trenčíne  Margitu Ivaničkovú, vedúcu útvaru kultúry TSK Miroslavu Mazanovú, vedúcu oblastného pracoviska MS v Trenčíne Sindy Strakovú a vedúcu Literárneho klubu v Hornom Srní Annu Prnovú.

Stratenú romancu, ale azda nie poslednú, ako poznamenal Rudolf Dobiáš, na cestu medzi čitateľov vyprevadila spolu s pánom Dobiášom Miroslava Mazanová – lipovým kvetom a prvosienkou (spomienka Jána Beňa na babkin čaj).

Usporiadatelia pripravili výstavu z tvorby autora a prítomní mali možnosť zakúpiť si prezentovanú knihu i s podpisom.

Jana Poláková

Fotografie: Margita Ivaničková (1) a Eva Strhanová (2, 3)

Zľava: J. Beňo, R. Dobiáš, J. Poláková



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ak chcete pridať svoj komentár k článku, nech sa páči.
Diskusia je moderovaná, komentár preto nebude publikovaný hneď,
ale až po jeho schválení administrátorom.
Ďakujeme.